skip to Main Content
Nayab Ikram fotoskola

Fotolinjens alumn Nayab Ikram är med på Helsingin Sanomats lista över 100 framstående samtida fotografer.

 

Eva-Terez_Golin_fotografstudier

Fotolinjens alumn Eva-Teréz Gölin, Holy Grail, Fotografiska i Stockholm

 

Studera fotografering

Minulle tuttu, utställning på Stundars

Reetta Tiainen

Kotini Karjalassa, Reetta Tiainen, examensarbeten Vasa Konsthall

Gyllene_brister

Beate Berntsen, Gyllene brister, Examensarbeten Vasa konsthall

Kasper Dalkarl

Examensutställning 1-30 april 2017, Kasper Dalkarl

ANSÖKAN ÖPPEN!

NU KAN DU ANSÖKA TILL FOTOGRAFUTBILDNINGEN: 14-28 mars (kl. 15.00) ANSÖKAN KAN DU FYLLA I HÄR.

 

EVA-TERÉZ GÖLIN PÅ FOTOGRAFISKA
Fotolinjens alumn Eva-Teréz Gölin som tog examen våren 2017 valdes, av en välmeriterad jury, ut bland 1678 inlämnade bidrag som en av 31 fotografer som ställde ut på Höstsalongen på Fotografiska i Stockholm hösten 2017. Gölin deltog i utställningen med sitt examensarbete från Novia, The Holy Grail.

NAYAB IKRAM BLAND DE 100 MEST FRAMSTÅENDE FINLÄNDSKA FOTOGRAFERNA
Fotolinjens alumn Nayab Ikram har av Helsingin Sanomat valts till en av de hundra mest intressanta samtida fotograferna i Finland. Läs hela artikeln här.

MINULLE TUTTU / FÖR MIG BEKANT
Andra årets studerande jobbade under hösten 2017 med ett integrationsprojekt där konst och kultur är ett verktyg för lyckad integration och kommunikation. Nyfinländska modeller fick välja ett museiföremål som på något sätt utgör en länk mellan den tidigare och den nya kulturen. Projektet utfördes i samarbete med Stundars museum och resulterade i en utställning som visades på Stundars i november-december.

INTERNATIONELL VERKSAMHET
I november 2017 gjorde fotolinjens lärare och en grupp studerande en intensiv studieresa till Paris, Paris Photo, Photo Fever och Polycopies och många andra saker stod på agendan. I juni 2017 deltog många av fotolinjens studerande i en två veckor lång studioworkshop som Novia ordnade i Danmark. Fotolinjen har internationella studeranden, skickar ofta ut och välkomnar lika ofta utbytesstuderanden.

MAPPING MEMORY
Fotolinjens alumner Nayab Noor Ikram och Johan F. Karlsson höll under tiden 11.8.–3.9.2017 utställningen Mappin Memory på Fotocentrum Peri i Åbo. Läs mer om utställningen här.

FINLAND – Suomi laidasta laitaan
Tio fotografstuderande på fotolinjens fjärde årskurs har under drygt ett års tid arbetat med ett projekt som heter Suomi laidasta laitaan. De har rest till Finlands yttre områden och gör en hyllning till det 100 åriga Finland. Projektet har resulterat i en bok och i en utställning. Utställningen visas på Tobaksmagasinet i Jakobstad i maj 2017.

PÅ VÄG/ MATKALLA/ EN ROUTE
Vårens examensarbeten av studerande på fotolinjen visades på Vasa konsthall i april. Titeln PÅ VÄG refererade till människans mentala och fysiska resa i vår egen tid och genom seklerna. Utställningens verk beskriver människans förhållande till sina rötter men också vilket arv vår historia kan ge oss. Studerande som deltog i utställningen: Jannike Back, Beate Berntsen, Kasper Dalkarl, Sarah Ek, Jennifer Granqvist, Eva-Teréz Gölin, Sofia Jern, Linda Lehtovirta, Krista Luoma, Nicklas Mattsson, Nora Sayyad, Rebecca Söderström, Reetta Tiainen och Johanna Överfors.

SOFIA JERN OCH BRITISH JOURNAL OF PHOTOGRAPHY
Under första veckan i maj 2017 var fotolinjens studerande Sofia Jern gästinstagrammare för tidskriften British Journal of Photography. Sofia visade sin serie Glue Boys som hon år 2016 vann Student Focus tävlingen med för BJP:s ca 60 000 följare på Instagram. Samma serie publicerades också i april av en av världens mest populära bloggar gällande fotografi, Petapixel. Den fotoessän kan du läsa/se här.

Frimärke 2017
Fotolinjens alumn Nayab Ikram har fått äran att designa ett officiellt frimärke för Åland år 2017. Frimärket lyfter fram Åland, världen och mångkultur.

European Newspaper Awards 2016
Fotolinjens studerande Kasper Dalkar fick i maj 2017 tillsammans med journalisten Ann-Sofie Berger pris i European Newspaper Awards för sitt reportage På flykt, Lesbos 2015. Jonas Brunnström, fotograf på Österbottens tidning och fotolinjens alum, vann pris i samma tävling i kategorin Atmosphere, Photography.

Tvättlina – alla människors lika värde
Fotolinjens alumner, konstnärerna Ilar Gunilla Persson och Heidi Lunabba startade projektet Tvättlina i samband med Jeppis Pride juli 2014 i Jakobstad i Finland och fortsätter vidare till pridefestivaler runt om i världen och är oftast aktuella någonstans. Följ deras resa här.

Novia kultur i Närbild på YLE
Novias kulturenhet presenterades i Närbild (TV-program) på YLE i november 2016. Vinklingen är studiestäder i Svenskfinland, i Jakobstad på kulturenheten bekräftar både studerande och personal att fritid och studietid flyter ihop och blir meningsfull sysselsättning dygnet runt. Programmet inleds i Jakobstad, tar sedan turer till Åbo och Raseborg och kommer sedan tillbaka till Jakobstad.

Sofia Jern vann Student Focus, en del av världens största fototävling
Sofia Jern, då tredje årets studerande på fotolinjen, vann i april 2016 tävlingen Student Focus. Priset delades ut vid en gala med över 500 gäster i London. Tävligen arrangeras av World Photography Organisation i samarbete med Sony, i år deltog över 400 institutioner/fotografutbildningar i tävlingens första steg. I finalen deltog tio finalister. Här kan du läsa mera om WPO och vinnarna i de övriga kategorierna. Sofias vinnande serie heter Glue BoysDetta är andra gången fotolinjen har äran att ha en studerande bland finalisterna, år 2011 var Linda Varoma finalist i samma tävling.

Sofia, som är uppvuxen och hemma i både Kenya och Finland, vill att hennes seger i Student Focus tävlinge ska få en konkret innebörd för de barn hon fotograferade för vinnarserien. Därför har hon startat en insamling för att barnen ska få gå i skola. Sofia kommer personligen att finnas på plats i Kenya och se till att skolgången kan bli verklighet. Insamlingen arrangeras genom SLEF, kontonummer: FI4540551120002096 meddelande: Gatubarn i Kitale.

Klick! på Yle 5
Fotolinjens första lärare Kristoffer Albrecht och flera av våra alumner uppmärksammas i TV-programmet Klick på Yle 5. Programmet presenterar framgångsrikafotografer och deras arbete. Här finns en länk till avsnitten som också kan ses på yle areena.